Ruim 25 jaar begeleidt Hylkje als coach en trainer mensen bij het vinden van hun kracht. Sinds 2006 doet zij dit als zelfstandig gevestigde vanuit haar eigen praktijk. In reviews krijgt zij steevast te horen dat haar deskundigheid, sensitiviteit, betrokkenheid en warmte voelbaar zijn. Hylkje weet een veilige setting te creëren waarbinnen de ander in eigen tempo aan de slag kan met zijn hulpvraag. Tijdens opleidingsdagen zorgt zij voor een duidelijke structuur met ruimte om in te spelen op wat er bij de deelnemers op dat moment aan de orde is.

In 2004 kwam zij in aanraking met systemisch werken: "Ik zag en voelde wat er in mijn binnenwereld leefde, vond het heftig en werd erdoor gegrepen. Tegelijkertijd was het alsof ik 'thuis kwam'. Wat we diep van binnen al weten, wordt voelbaar gemaakt." Deze manier van kijken en werken geeft zicht op gedrag, overtuigingen en identiteit van mensen in relatie tot hun sociale omgeving. Sinds 2007 heeft zij zich hierin gespecialiseerd. In haar eigen praktijk is haar systemische blik leidend.

Bekijk mijn LinkedIn profiel

Hylkje is opgegroeid in een gezin waarin het buitenleven, de boerderij en 'wat moest gebeuren' voorop stond. Je best doen, ‘doe maar gewoon’ en ‘plaats jezelf niet op de voorgrond’, is wat zij van huis uit heeft meegekregen. Iedereen had zijn eigen taken en zo maakte Hylkje iedere zaterdagochtend de melktank schoon. Van jongs af aan voelde ze een verlangen om zichzelf verder te ontwikkelen en is dat altijd blijven doen.

In 2002 ontmoette zij haar huidige partner en zijn twee dochters. Zij werd stiefmoeder, trouwde en kreeg een zoon. Het innemen van haar plek in dit nieuwe gezin werd een zoektocht waarin ze opnieuw veel leerde.

"Ondanks dat er veel lukt(e), zowel persoonlijk als professioneel, voelde ik mij van binnen vaak onzeker. Deze gevoelens erkennen en uiten brengt beweging, verandering en innerlijke kracht. Als ik bij het uitoefenen van mijn vak echt contact ervaar en zie dat de ander groeit, dan word ik blij. Hier doe ik het voor.”

Daarnaast is Hylkje fervent hardloopster. Doelen stellen en grenzen verleggen, samen met gelijkgestemden bewegen en genieten van de natuur, geeft haar veel energie en voldoening.