Ruim 25 jaar begeleidt Hylkje als coach en trainer mensen bij het vinden van hun kracht. Sinds 2006 doet zij dit als zelfstandig gevestigde vanuit haar eigen praktijk. In reviews krijgt zij steevast te horen dat haar deskundigheid, sensitiviteit, betrokkenheid en warmte voelbaar zijn. Hylkje weet een veilige setting te creëren waarbinnen de ander aan de slag kan met zijn of haar leervraag. In opleidingen en trainingen zorgt zij voor een duidelijke structuur, met ruimte om in te spelen op wat er bij deelnemers leeft.

Na de PABO en de studie Onderwijskunde was zij jarenlang werkzaam bij commerciële bureaus als Reïntegratietrainer, Consultant Opleiden in Organisaties en Leiderschaps- en Communicatietrainer. In 2004 kwam zij in aanraking met systemisch werken: "Dit bracht mij zelf zoveel en ik zag hoe ik meer voor anderen van betekenis kon zijn. Dit voelde als 'thuis komen'. Met vijf jaar intensieve bijscholing en toepassing in haar eigen praktijk heeft zij zich hierin gespecialiseerd. Sinds 2006 werkt zij als trainer, opleider en coach vanuit haar eigen praktijk.

Bekijk mijn LinkedIn profiel

Hylkje is opgegroeid in een gezin waarin het buitenleven, de boerderij en 'wat moest gebeuren' voorop stond. Je best doen, ‘doe maar gewoon’ en ‘plaats jezelf niet op de voorgrond’, is wat zij van huis uit heeft meegekregen. Van jongs af aan voelde ze een verlangen om zichzelf verder te ontwikkelen en is dat altijd blijven doen. In 2002 ontmoette zij haar huidige partner en zijn twee dochters. Zij werd stiefmoeder, trouwde en kreeg een zoon. Het innemen van haar plek in dit nieuwe gezin was een niet altijd gemakkelijk maar wel leerzaam en verrijkend.

"Ondanks dat er veel goed ging, persoonlijk en professioneel, voelde ik mij van binnen vaak bang en onzeker. Lange tijd heb ik gedacht: als ik maar hard genoeg werk aan mijn ontwikkeling, dan los ik dit wel op. Maar als dan deze 'oude draak' weer de kop opstak, dan was ik teleurgesteld. Gaandeweg leer ik om deze gevoelens te erkennen en te uiten. Ik merk dat het dan verandert en zelfs kracht geeft. Deze ervaring gebruik ik in mijn werk.”

Wellicht zijn alle draken in ons leven
uiteindelijk prinsessen
die er in angst en beven slechts naar haken
ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken.

Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft
in diepste wezen wel niets anders dan iets
wat onze liefde nodig heeft.

~ Rainer Maria Rilke ~