Opleiding Systemisch Werk

Systemisch werk geeft inzicht in menselijk gedrag en in de oorzaken van dit gedrag. Gedrag wordt in sterke mate bepaald door familie en gezin van herkomst, cultuur, land, streek, tijdgeest, waarbij ieder individu de kenmerken van het grotere geheel in zich draagt.

Elk systeem, zoals het familiesysteem en het organisatiesysteem, heeft daarbij eigen dynamieken en relatiepatronen. Deze veelal verborgen dynamieken worden in een opstelling zichtbaar en voelbaar, waardoor er op een diepere laag bewustwording ontstaat.

Inhoud leergang

In deze leergang onderzoeken we met behulp van opstellingen en thuisopdrachten jouw systeem van herkomst en leer je hoe familiedynamieken doorwerken in je (werkzame) leven. Je leert hoe jouw handelen, je terugkerende levensvragen en je overtuigingen diepgaand verbonden zijn met de dynamieken die speelden in jouw familie. Daarbij krijg je inzicht in je unieke kwaliteiten die je hierdoor hebt verworven in de patronen waarin jij bekneld raakt. Zo leer je hoe je je volle potentieel kunt inzetten.

Professioneel gezien leer je ontwikkelingsvraagstukken van personen en organisaties te bekijken vanuit een systemische blik. Je leert over universele wetten, ordeningsprincipes en hoe verstoringen leiden tot klachten of problemen van individuen in een groep. Daarnaast leer je systemisch interveniëren, waarmee je een krachtige bijdrage kan leveren aan de persoonlijke groei van anderen.

In deze leergang onderzoek je met behulp van opstellingen en thuisopdrachten jouw eigen systeem van herkomst. Daarbij leer je om systemisch te kijken en te interveniëren. Hierbij krijg je inzicht in de volgende drie systemische wetmatigheden:

  1. de eigen plek in je systeem van herkomst;
  2. de balans tussen geven en nemen;
  3. de wetten van ordening.

Voor wie?

Deze leergang is bedoeld voor professionals, leidinggevenden, coaches, trainers en hr-functionarissen. Voor deze leergang zijn er twaalf plaatsen beschikbaar. De eerst volgende leergang gaat van start op 11 en 12 mei 2023.

Meer informatie vind je in deze folder-leergang-systemisch-werken-2022.pdf. In deze pdf staan nog de data van 2022, de overige informatie komt overeen met de editie van 2023. Bel of mail gerust voor antwoord op jouw vragen of het aanvragen van een intake gesprek.
Opleiders


Hylkje Folkertsma

Trainer, coach en onderwijskundigeRoel Breuls

Trainer, coach en psychosociaal therapeut