Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling maakt in één oogopslag helder welke plek jij inneemt in je gezin van herkomst en wat je toen voelde. Onderlinge relaties tussen familieleden bestaan bij de gratie van dynamieken. Bijvoorbeeld: de één geeft en de ander neemt; de één zorgt en de ander wordt verzorgd; de één duikt weg, de ander valt op; de één trekt en de ander duwt.

We zijn gewend aan die dynamieken en daarom vallen ze niet meer op. Verborgen dynamieken zoals we die in ons gezin van herkomst hebben aangetroffen, blijken ons gedrag te bepalen. In nieuwe omgevingen met andere mensen, zoals op school en later in ons werk, blijken we diezelfde gedragspatronen te herhalen, vaak onbewust. In een familieopstelling worden die dynamieken zichtbaar. Vervolgens kun je ervaren hoe het is om een andere, misschien wel veel betere, plek in te nemen. Deze ervaring geeft diepgaand inzicht waar woorden niet tegen op kunnen.

Programma

In de ééndaagse workshop word je in de ochtend meegenomen in de principes en werkwijze van het systemisch werken en met de groep deelnemers van dat moment. Dit doen we aan de hand van korte introducties en ervaringsgerichte oefeningen en korte opstellingen. In de middag is er ruimte voor het werken met systemische opstellingen aan de hand van vragen van inbrengers. Zo kun je ervaren hoe het is om 'de plek' in te nemen zoals je dat gewend bent, en kun je ervaren hoe het is om een andere, misschien wel fijnere plek in te nemen. Een opstelling kan in korte tijd verhelderend werken en werkt vaak ook door in de periode erna.

Aankomende workshops

De workshops worden georganiseerd voor deelnemers van individuele ontwikkeltrajecten. Daarnaast is er plaats voor wie kennis wil maken met familieopstellingen. Eerdere deelnemers die weer eens terug willen komen zijn ook altijd welkom. Wil jij graag deelnemen aan een komende workshop? Stuur dan een mailtje met korte motivatie. Of bellen mag natuurlijk ook.

Data en kosten

Data kun je vinden in de agenda.
Voor deelname aan deze dag om kennis te maken betaal je € 150,-
Deelnemen en begeleid worden op een eigen vraag kost € 325,-
(inclusief voorgesprek en coachsessie ca. twee weken nadien)