Coaching voor teams

Zorgvuldig geselecteerde vakmensen vormen niet vanzelfsprekend een goed functionerend team als je ze bijeen brengt. Wil je zicht krijgen op gedragspatronen in jouw team? Ben je benieuwd waarom het met de ene persoon fijn samenwerkt en met de ander stroef gaat? Ben je benieuwd of de geschiedenis van jouw team een rol speelt in hoe het er nu aan toe gaat? Moet jouw team een verandering doormaken? Wil je werken aan een goede samenwerking? Vraag dan een intake gesprek aan om te kijken wat er speelt en wat ik voor jullie kan betekenen.

Zicht krijgen op de teameffectiviteit kan met behulp van deze invalshoeken:

  • Welke behoeften zijn er in de communicatie en de samenwerking?
  • Ervaart ieder teamlid dat hij of zij een (gewaardeerde) plek heeft?
  • Is er sprake van een heldere ordening?
  • Ervaren teamleden een goede balans?
  • Is er een klimaat waarin mensen kunnen leren en presteren?

Werkwijze en begeleiding

Na een intake gesprek met een team of afdeling wordt gekeken op welk aspect van het team de coaching zich richt en welke werkwijze hierbij past. Dit kan bijvoorbeeld een teamsessie zijn voorafgegaan door individuele gesprekken met de teamleden. Als het erom gaat of ieder wel een plek heeft in het team kan dit een teamopstelling zijn. Als er behoefte is aan meer inzicht in samenwerkingspatronen, kan er een training over de communicatiestijlen gegeven worden. De inhoud en de benadering of methodiek worden bepaald op basis van de vraag van het team. In samenspraak wordt een plan van aanpak ontwikkeld.

Waarom zelfs de beste teams ontsporen

Bij opdrachten voor teams in lastige situaties werk ik samen met Anton Scheffers, auteur van het boek 'Waarom zelfs de beste teams ontsporen'.

'Waarom zelfs de beste teams ontsporen' door Anton Scheffers - Managementboek.nl